Jubilæum på Møllebakken

Man siger, at gammel kærlighed ikke ruster. Det gælder nok mest mellem kærestefolk, men kærligheden kan også omfatte en gammel og speciel ejendom.

75 ferier i Tunøhuset i løbet af de seneste knap 50 år. Sådan kunne Tove og Niels Weng Pedersen i april 2023 skrive i husets gæstebog.

Hvert år siden 1970 har Tove og Niels Weng Pedersen holdt ferie i Tunøhuset – nogle gange flere ophold på et år. Nu nyder de godt af muligheden for at blive kørt i bil helt op på Møllebakken.

De har begge rundet 80 år. Hvis helbredet tillader det, vender de snart tilbage til huset på Møllebakken.

Til Tunø med avisbåden

Som nybagte forældre ankom de første gang til øen i 1970. Det foregik med Aarhuus Stiftstidendes avisbåd en dag i august. Tove er uddannet kontorassistent fra avisen, hvor hun tjente i 39 år. Niels er elektriker med mange års virke på Marselisborg Hospital.

– Vi kom fra små kår og var målløse over den høje standard, som feriehuset rummede allerede dengang. Der var rindende vand og gaskomfur, toilet med træk og slip, og der stod en telefon med forbindelse til centralen nede i byen, husker hun.

Udvikling og udsigt

Gennem årene har Tunøhuset ofte været målet flere gange om året for familien med børn og børnebørn.

I 1970-erne var der en del landbrug med husdyr på øen. En svinestald og tilhørende mødding tæt på resulterede også i et væld af fluer.

I dag er staldene tomme, og kornmarker er et sjældent syn. De ligger brak.

Ægteparret har også oplevet udviklingen med mere moderne tider indendørs. Efterhånden er alle værelserne forsynet med el, og de gamle møbler er løbende skiftet ud. De sætter også pris på knopskydningen med et anneks med to kamre og et gæstebadeværelse – for ikke at tale om repossen i stuen, der løfter spisebord og stole og giver bedre udsigt mod havnen og videre mod Samsø.

Ofte har der været fyret op i pejsen i ydersæsonerne.

Grillfest i sommerregn

På spørgsmålet om deres bedste oplevelse i Tunøhuset mindes de en stor familie-komsammen med 20 voksne og børn – i øsende sommerregn.

– Vi stod tæt og grillede under parasollen på terrassen, og om aftenen blev børnene puttet i deres telte. Det blev en uforglemmelig fest.

Og den værste oplevelse?

Tove Weng: – Det må være dengang, vi gik rundt på øen og mistede nøglen til huset. Vi travede turen igen og igen, men kunne ikke finde den. Vi overvejede at knuse en rude, men pludselig dukkede nøglen op. Den havde ligget på trappen, siden vi forlod huset.

Tunøhuset fotograferet under parrets første besøg i august 1970.

Hvornår de sætter nøglen i Tunøhusets dør næste gang, ved de ikke. På det seneste er de også blevet afhængige af gode venners velvilje til at køre dem i bil fra færgen og op på Møllebakken.

– Det kunne være dejligt at nyde den smukke udsigt snart igen. Den bliver man aldrig træt af, fortæller ægteparret.